Nobel-díjat érhet a debreceni fizikusok felfedezése

A Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Atommagkutató Intézetének (ATOMKI) fizikusainak felfedezése tudományos szenzációként járja be a világot. Legújabb méréseik megerősítették, annak a részecskének a létezését, ami a sötét anyagok és a hozzájuk kapcsolódó energia működését és új kölcsönhatásait határozza meg. Hírösszefoglalónkból kiderül, a tudomány világában az ötödik erő felfedezéséről beszélnek, amely az atomfizikában akkora áttörést jelenthet, amely Nobel-díjat érdemel.

A CNN híradása nyomán, a tudományos világ szenzációként kezeli a debreceni kutatók felfedezését. Krasznahorkay Attila, a kutatócsoport vezetője a CNN-nek azt mondta, hogy ez már a második alkalom volt, hogy a csapata új részecskét észlelt, amit X17-nek neveztek el, ugyanis a tömegét kiszámolva 17 megaelektronvoltot kaptak.

Az Index szerint a kísérlet lényege az, hogy egy milliméternél is vékonyabb tárgyat bombáztak protonokkal. A gerjesztés hatására egy másik atommag lakul ki, ami instabil, gyorsan leadja a felesleges energiát, mégpedig elektron-pozitron párok kilépésével. A kilépő elektron-pozitron párok repülési szöge előre kiszámolható, ha azonban ettől eltérést tapasztalnak, akkor vagy mérési hiba történt vagy egy új részecskéről van szó. Mivel 2012 óta többször is sikerült megismételni ugyanazt a mérési eredményeket, bebizonyosodott, hogy nem mérési hiba történt. A magyar kutatók új részecskegyorsító segítségével végezett kísérlete azt mutatja, hogy valóban egy új erőt, és ezzel egy új kölcsönhatást fedeztek fel, ami felelős a sötét anyag és sötét energia működéséért is. Az ötödik erőnek nevezett új részecske,

A világban eddig négy kölcsönhatást ismertek: a gravitációt, az elektromágneses, valamint a gyenge és az erős kölcsönhatást, ezek tartják egyben az atomokat és az elemi részecskéket. Az eddig ismert erők és kölcsönhatások a sötét anyag esetében nem működnek. Azt tehát eddig is tudták a kutatók, hogy lennie kell még ott valaminek. Az ötödik erő létezését – amit a debreceni tudósok felfedeztek – eddig még nem sikerült kimutatni. A magyar tudósok úgy vélik, „egyértelmű, hogy a megfigyelések a fizikában már Einstein óta feltételezett, de eddig még nem bizonyított ötödik természeti erő irányába mutatnak, amely a kulcs lehet az egyesített mezőelmélet (unfied field theory) kidolgozásában. Ez az elmélet koherens magyarázatot adna az összes természeti erőre, a galaxisok kialakulásától kezdve a legapróbb részecskékig bezárólag” – írja az Index.

De, hogy ne csak az atomfizikusok értsék a felfedezés lényegét Krasznay Attila közérthetőbben is megfogalmazta a felfedezés lényegét: „Az X17 lehet egy az a részecske, amely összeköti látható világunkat a sötét anyaggal. A sötét anyag megismerése azért is jelentős, mert a világunk anyagának mindössze 5 százalékát ismerjük– mondta a magyar tudós.

Jonathan Feng, a Kaliforniai Egyetem Irvine-i Campusának fizikai és csillagászati professzora is azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy ismeri a magyar kutatócsoport munkáját és úgy véli, a kutatásuk korszakalkotó áttöréseket hozhat. „Ha az eredményeket sikerül megismételni, akkor az biztosan Nobel-díjat jelentene”.

Nem mindenki volt viszont ennyire optimista, Ryan F. Mandelbaum, aki korábban olyan tudományos lapokban publikált, mint a Scientific American, a Gizmodo hasábjain azt teszi szóvá, hogy kicsit korai még a Nobel-díj emlegetése, hiszen a tudomány világában egy eredmény nem eredmény, így a magyar kutatók kísérleteit több független kutatólabornak is igazolnia kell. Független kutatócsapatoknak most bele kell kacsolódniuk a munkába és megpróbálni reprodukálni az eredményeket, hogy meggyőződjünk róla, hogy ezek nem valamilyen kutatással kapcsolatos hibából származnak.” A Gizmodo szerint a fizikusok komolyan veszik a X17-et, és több kísérlet már folyamatban van, vagy épp tervezik elindítani.

(fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)