Szent László király ereklyéjét is magukkal viszik a gyalogos zarándokok Nagyváradra

Idén május 16-19. között, nyolcadik alkalommal indult gyalogzarándoklat Gyomaendrődről Nagyváradra. Az idei út különlegessége, hogy a zarándokok, egy hátizsákban, felváltva viszik magukkal a Somogyvárról hozott Szent László ereklyét, amellyel május 18-án, szombaton Biharkeresztesre érnek. A zarándokok a tervek szerint május 19-án, vasárnap részt vesznek a Varadinum rendezvénysorozat utolsó napján is, ahová az ereklyét kísérő debreceni virágkocsi is megérkezik.

Ismét elindultak Szent László útján Nagyvárad felé a gyalogos zarándokok. A középkor jelentős zarándokhelye volt Szent Lászlónak, a kor legnagyobb lovagkirályának nagyváradi sírja. A zarándoklattal e nemes hagyományra emlékeznek, akik május 16-án Gyomaendrődről útnak indultak.

Az Újirázi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Plébánia, a KÉSZ helyi csoportja, a Debreceni Egyetem Néprajz Tanszékének vezetője, Bartha Elek egyetemi tanár és Dénes Zoltán újirázi plébános szervezésében a menet május 18-án, szombaton Biharkeresztesre ér a Szent László-ereklyével, ahol Dénes Zoltán plébános déli 12 órakor szentmisét mutat be a helyi római katolikus templomban.

A tervek szerint május 19-án, vasárnap részt vesznek az egy hetes Varadinum rendezvénysorozat utolsó napján is.

Szent László király sírjához 54 király zarándokolt el zarándokruhában a királyi beavató esküjük letétele előtt Európa minden országából. A zarándok királyok ennek emlékére egy-egy fogadalmi templomot építettek Váradon. Ez a hagyomány a török hódoltság idején szakadt meg, a fogadalmi templomok közül is csak egy maradt fenn.

 

Fotó: beol.hu