A karácsony misztériuma Debrecenben – Partiumból és Székelyföldről is érkeznek a Betlehemes Találkozóra

Az idén 28. alkalommal újra összegyűlnek a Kárpát-medence magyar betlehemes közösségei, hogy elhozzák az örömhírt a debrecenieknek is. Sok évszázada teszik ezt, és minden esztendőben megtörténik a csoda, hogy a fény fogyatkozása egyszer csak megszűnik és megszületik az Új Nap, az Igazság Napja, azaz Jézus, az Isten fia. A betlehemezők hite szerint ebben nekik is van részük, a misztérium általuk is történik.

Ebben az esztendőben 23 csoport közel háromszáz betlehemjárója hozza el a cívisvárosba a Karácsony csodáját a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házába. December 7-én 17 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a Találkozó a város főterének adventi színpadán, majd másnap a Pódiumteremben követik egymást a betlehemes csoportok Debrecen közönsége előtt. Eközben a város adventi rendezvényein, közösségi színterein is fel-feltűnnek majd a pásztorok és az angyalok a kis Jézussal.

A Nemzetközi Betlehemes Találkozó immár több mint hagyomány, a város kulturális életének, Debrecennek szerves részévé vált. Egy olyan értékmentésről beszélhetünk ennek a programnak a kapcsán, amely minden magyar ember, minden magyar kultúrát szerető ember számára fontos és meghatározó. Egy olyan néphagyományt, örökséget próbálunk minden alkalommal bemutatni – és ha úgy tetszik, aktualizálni is -, amely évszázadokon keresztül a karácsonyi ünnepkört a Kárpát-medencében meghatározta. Éppen ezért a találkozó kitalálói nem csak a mostani Magyarország területében, hanem az egész Kárpát-medencében gondolkodtak, így nem véletlen az, hogy most és az elmúlt években is, Erdélyből, a Felvidékről, Vajdaságból is érkeztek csoportok hozzánk.

Aki eljön ide, pici ízelítőt kaphat abból, hogy hogyan is gondolkodtak eleink, és hogy ezek a szokások hogyan őrződtek meg Magyarország és a Kárpát-medence egyes településein.

Ez a rendezvény nagyon fontos a város számára, és szeretné tovább vinni, éltetni ezt, annál is inkább, mivel az elmúlt években több mint 200 település 2000 fellépője vett részt rajta. Ez erősíti azt a kohéziós erőt, ami bennünket, magyarokat összeköt, határon innen és túl – mondta Komolay Szabolcs, kulturális alpolgármester az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

Vasárnap nyilvános szakmai tanácskozással zárul a találkozó programja a Pódiumteremben, mely szorosan kapcsolódik a Szellemi Kulturális Örökség Jó gyakorlatok nyilvántartására felvett debreceni Találkozó hosszú távú céljaihoz, témája: Betlehemező közösségek-önkormányzatok, a szokáshagyomány helyi és országos nyilvánossága.

A tanácskozás témájához és a betlehemes találkozó hosszú távú szakmai programjához szorosan kapcsolódó kiemelkedően fontos új fejlemény, hogy a szervezők legfontosabb szakmai együttműködő partnere, a Hagyományok Háza, hozzáférhetővé tette archívumát, így a náluk található több száz órányi betlehemes videofelvételt is. Ez a lépés meghatározó a betlehemes szokáshagyomány átörökítésének és nyilvánosságának biztosítása szempontjából, mely remélhetően minőségi ugrást hoz majd a visszatanítás, a generációs átörökítés folyamatában.

Fotó: Gyöngy Péter, a Nemzetközi Betlehemes Találkozó főszervezője, és Komolay Szabolcs kulturális alpolgármester az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.