Éljen Picasso! címmel nyílik tárlat a Körösvidéki Múzeumban

Que viva Picasso, azaz Éljen Picasso! címmel nyílik kiállítás Nagyváradon,  amelyen Pablo Picasso kevésbé ismert grafikai munkásságának öt ciklusa kerül bemutatásra. A tárlatnak a Körösvidéki Múzeum ad otthont, ahol a világhírű festőművész több mint százhúsz litográfiáját és heliográfiáját tekinthetik meg a látogatók.

Picasso most bemutatott grafikai munkái Thomas Emmerling nürnbergi műgyűjtő gyűjteményéből származnak. A kiállított grafikák ugyanakkor a festő baráti kapcsolatainak is emléket állítanak.

Láthatóak lesznek egyebek mellett a dadaizmus költője, a román származású Tristan Tzara verseihez, Jean Cocteau írásaihoz készült illusztrációk, a Jean Tardieu költő verseivel megjelent kötet illusztrációi, valamint Picasso 1962-ben megjelent, a művész bikaviadalok és nők iránti szenvedélyét leginkább kifejező Toros y Toreros című kötetéhez készült művek.

Picasso a művészettörténet több ikonikus darabját feldolgozta, újraértelmezte. Ilyen például Velázquez híres festménye, a Las Meninas, amely több tucat  kép megalkotására ihlette a mestert, aki a sorozatnak a Les Menines et la vie címet adta.

 A Que viva Picasso!, azaz az Éljen Picasso! címet viselő kiállítást, mely Európa több országában, köztük Magyarországon is bemutatkozott már, március 29-ig látogatható.

 

Fotó: Radi Anita