Elmarad az idei Szent László Napok

Közleményben jelentette be a nagyváradi Szent László Napokat szervező Szent László Egyesület, hogy az ez évi, június 22 és 28. közötti hétre tervezett programsorozata elmarad. Az egyesület azért döntött úgy, hogy nem elhalasztja, hanem lemondja idei rendezvényét, mert úgy gondolják, hogy “városalapító szent királyunk ünnepét a június 27-e, azaz Szent László születésének évfordulója környékén kell megtartani, ahogyan történt a Szent László Napok eddigi történetében.”

“Mai közleményünknek az eredeti forgatókönyv szerint arról kellett volna szólnia, hogy már csak egy hónap, és kezdődik a nagyváradi Szent László Napok, június 22–28. között a kulturális fesztivál újra megtölti élettel a várat. Az élet viszont áthúzta számításainkat. Mivel most elsősorban arra kell összpontosítanunk, hogy visszaszorítsuk a koronavírus-járvány terjedését, betartva az állami rendelkezéseket, szomorúan jelenjük be, hogy az idén elmarad a Szent László Napok” – írják közleményükben.

“Elmarad, mert bár sok fesztivált elhalasztanak egy későbbi időpontra, amikor a remények szerint kisebb-nagyobb tömegek már összegyűlhetnek, mi úgy gondoljuk, hogy városalapító szent királyunk ünnepét a június 27-e, azaz Szent László születésének évfordulója környékén kell megtartani, ahogyan történt a Szent László Napok eddigi történetében. Köszönjük a megértést. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra! Találkozzunk jövőre!” – zárják üzenetüket.

Az első Szent László Napok központi helyszíne 2013. június 28–30. között a nagyváradi Rhédey-kert volt.

2014-ben négynaposra bővült a program, és több figyelemfelkeltő akció is volt a rendezvényt megelőzően: fontos szerepet kapott az önkéntesség népszerűsítése, a környezetvédelem, a szociális misszió, a hagyományápolás, a hungarikumok seregszemléje.

2015 fordulópontot jelent a fesztivál történetében, a városalapító lovagkirály egykori sírhelyéül szolgáló, újjáépítés alatt álló várba költözött ugyanis a rendezvény. Zatykó Gyula, a programsorozat főszervezője várkapitányhoz illő bejelentéssel adta meg az alaphangot a fesztivál nyitórendezvényén: „Jelentem, a várat meghódítottuk! Veszteségeink nincsenek, sőt, úgy tűnik, egyre többen vagyunk”.

Azonban nemcsak a résztvevők, hanem a programok sora is folyamatosan bővült, így 2017-ben már „királyi hét” zajlott a váradi várban június 19–25. között, előadásokkal és könyvbemutatókkal, a fesztiválzáró hétvégén gyermekprogramokkal, elszármazottak találkozójával, kézművesvásárral, össznépi örömfőzéssel, sok humorral, látványos bemutatókkal, és természetesen a neves meghívottak által tartott koncertekkel.

A hagyomány pedig folytatódott 2018-ban is, amikor június 18. és 24. között ismét több tízezren tettek eleget a szervezők meghívásának: mindenkit vár a nagyváradi vár!

2019-ben, a korábbi évekhez hasonlóan 40 000 és 50 000 között volt a fesztiválra kilátogatók száma. A Várad összeköt! szlogennel megtartott tavalyi rendezvény díszvendége Debrecen volt, a cívisváros több rendezvénnyel képviseltette magát az eseménysorozaton.

Kiemelt kép: 2019-ben aKodály Filharmonikusok Debrecen koncertje avatta fel a Szent László Napok nagyváradi várban felállított nagyszínpadát. Fotó: Farkas László