Nagyváradon idén is megünneplik a szecesszió világnapját

Nagyvárad város önkormányzata a projektgazdája A Duna menti régió kulturális identitásának erősítése a közös szecessziós örökség segítségével elnevezésű projektnek. A projekt során kiemelt figyelemben részesül a magyar kezdeményezésű szecesszió világnapja is, melyet június 10 és 13. között Nagyváradon is megtartanak.  A Duna Transznacionális Együttműködési Program által támogatott rendezvényen magyar, román és angol nyelvű vezetett városi sétákkal, kiállítással, konferenciával, gyerekprogramokkal és filmvetítéssel várják a hazai és külföldi érdeklődőket. Június 10-én pedig bemutatják a magyar szecesszió legismertebb képviselőinek, Vágó László és József építészeknek szentelt nagyváradi emlékhely és állandó kiállítás létrehozásának tervét.

Magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük a szecesszió világnapját. Ez alkalomból a világ minden tájáról számos intézmény csatlakozik a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát bemutató programsorozathoz.

Az idei évben a világnap fő témája a “szecessziós állatábrázolás”, amely a szecesszió népszerűsítésével foglalkozó nemzetközi szervezet, a Réseau Art Nouveau Network (RANN) által ajánlott tematika. A századforduló tervezői számtalan kreatív módon jelenítették meg alkotásaikon az állatfigurákat. A cél az, hogy a szecessziós világnapon minél több szempontból mutathassák be ezt a gazdag motívumrendszert. Nagyvárad város önkormányzata kapcsolódik a fő témához, amely az állatvilágot szimbolizáló díszítőelemeket emeli ki, de a témát a helyi sajátosságokhoz igazítja.

Június 10-i programok

  • Délelőtt 10 órától a Nagyváradi Egyetem Központi Campusán mutatják be annak a szabadtéri kiállításnak a tervét, amely a Vágó fivérek által tervezett utcai bútorzat darabjaiból, lámpaoszlopokból, kerítésrészletekből, épület-darabokból, valamint az ezekről szóló tájékoztató pannókból áll majd. Az esemény szervezői a Nagyváradi Egyetem, Nagyvárad Önkormányzata és a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány (Oradea Heritage)
  • 12 órától nyílik meg a Darvas-házban a Glass Nouveau időszakos tükörkiállítás.
  • A Kolozsvári Magyar Főkonzulátus, a Vendégoktatók a Magyar Kultúráért, a nagyváradi Szecessziós Múzeum, valamint az Újvárad folyóirat kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület 13:00 órától Csillogó sokszínűség címmel szervez konferenciát a Darvas-házban.

A konferencián Bálint Imre, a Szecessziós Magazin szerkesztője áttekintést nyújt a Szecessziós Világnap születéséről, Nagyvárad gazdasági és szellemi életéről az előző századfordulón, a szecessziós építészet négy fő irányairól ezen a földrajzi területen, valamint a nagyváradi szecessziós épületekről. Dr. Boka László irodalomtörténész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, a Partiumi Keresztény Egyetem docense, az Újvárad folyóirat főmunkatársa a szecessziós korszak irodalmáról tart előadást. A rendezvényt megnyitja: Mile Lajos kolozsvári magyar főkonzul.

A rendezvényre a belépés ingyenes.

A helyek száma korlátozott, helyfoglalás az érkezés sorrendjében.

Az eseményt online is közvetítik itt: https://us02web.zoom.us/j/87189382403

Ezen a napon a Szecessziós Múzeum 10:00-13:00, valamint 14:00-18:00 óra között i ngyenesen látogatható. (egy csoport maximum 20 személyből állhat).

Vezetett séták, magyar nyelven is

12-én és 13-án, szombaton és vasárnap vezetett városi séták alkalmával tekinthetjük meg Nagyvárad szecessziós épületeit.

Útvonal: Zöldfa (Vasile Alecsandri) utca 1. – Moskovitspalota; Szent László tér (Piața Unirii) – Fekete Sas palota; Dudek (Duliu Zamfirescu) utca 10. szám – Nemes Áron ház;  Bémer tér (Piața Ferdinand) – Poynárház; Rimanóczy Kálmán (Iosif Vulcan) utca 7. szám –Fodor-ház és Darvas-ház.

A részvétel regisztrációhoz között, jelentkezni az Oradea Heritage facebook oldalon lehet, június 8 és 11. között.

Indulási időpontok: 10 és 11 órakor román nyelvű; 12 és 13 órától magyar nyelvű; 12 órától angol nyelvű; 17 és 18 órától román nyelvű, 18 és 19 órától magyar nyelvű; míg este 20 órától angol nyelvű vezetéssel.

Délelőtt és délután a Zöldfa utcán és a Sas passzázs területén gyermekrpogramok várják a kicsiket.

Este 18 és 20 órától a Darvas-házban a Zoomorfikus díszítések – Szecesszió Romániában című kiállítást mutatja be a bécsi CEU Kulturális örökség és zsidó tanulmányok mesterszakos hallgatója, Vida Mara építész és Matei Flavia történész.

Ugyanebben az időpontban három alkalommal tekinthető meg a Szecesszió határok nélkül című film (60 perc) – a vetítésekre a belépés 20 főre korlátozott.

Kép: szecessziós napvitorlák a nagyváradi Zöldfa utcán. Fotó: denagy.hu/ Farkas László