Partiumtól Felvidékig, mintegy háromszáz betlehemjáró érkezik Debrecenbe

Huszonkilencedik alkalommal rendezik meg december 6 és 8. között Debrecenben a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, melyre az anyaországból, Partiumból és Székelyföldről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről is érkeznek játszók. A találkozó leglátványosabb mozzanata a Kossuth téri felvonulás lesz, de a 18 csoport közel 300 betlehemjárója a rendezvény jövőjéről tartott szakmai tanácskozáson is részt vesz majd.

Minderről családias hangulatú sajtótájékoztatón számolt be Majer Tamás, Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője, Jantyik Zsolt, a szervező Debreceni Művelődési Központ igazgatója, valamint Gyöngy Péter, a betlehemes találkozók főszervezője.  

A 21. században, amikor kivesznek a régi értékek, kellenek olyan emberek, akik a megtartó hagyományokat tovább örökítik – mondta Majer Tamás önkormányzati képviselő. Úgy vélte, az európai karácsonyi vásárok sorához csatlakozó debreceni adventi vásárt határon innen és túl évről évre egyre többen várják, ezt – a maga szakralitásával – csodálatosan kiegészíti a betlehemes találkozó.

Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója arról beszélt, hogy Debrecen regionális szerepét erősíti a betlehemes találkozó is. Felidézte, hogy némelyik betlehemest már kihaltnak hitték, aztán, mint például az alföldi Kardos betlehemes, mégis felbukkant. A találkozónak köszönhetően egyre több helyen kezdték el visszatanulni ezeket a játékokat. Emlékeztetett arra is, hogy 2015-ben az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága a debreceni betlehemes találkozók hagyományátörökítési gyakorlatát felvette a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló programok és tevékenységek nemzeti nyilvántartásába, azaz a Jó gyakorlatok regiszterébe.

Gyöngy Péter, a Nemzetközi Betlehemes Találkozó főszervezője, a Motolla Egyesület vezetője arról beszélt, hogy a betlehemezés nem népszokás, hanem hagyomány, melyet nem őrizni, hanem életben tartani kell.

Az a dolgunk, hogy ennek a hagyománynak az átörökítését biztosítsuk, és ez nemzetpolitikai szintű feladat – mondta Gyöngy Péter.

A főszervező szólt a rendezvény keretén belül megtartandó szakmai tanácskozásról is, melynek témája a Csoóri Sándor program lesz. Mint mondta, erre mindenképpen időt kell szánni, mert a program révén meg lehet teremteni a feltételeit annak, hogy ne csak az anyaországban, de a határon túl is megtalálják azokat a lehetőségeket, elérjék azokat a támogatásokat, amelyek a betlehemes csoportok fennmaradását biztosítják.

A 29. találkozó december 6-án, 17.00-kor veszi kezdetét a hagyományos Kossuth téri nyitóeseménnyel az adventi színpadon, 7-én szombaton a csoportok fellépésével és szakmai tanácskozással folytatódik 14.00-16.00 óráig, majd 21.00 órakor ünnepélyes zárással búcsúztatják a Találkozót, melynek hagyományosan a Debreceni Görögkatolikus Betlehemes Csoport lesz a házigazdája.

A képre kattintva a program nagyítható: