Sikeres évadot zárt a Kodály Filharmónia

A Kodály Filharmónia Debrecen ma, hagyományosan a Hal közben tartotta zenés évadzáróját, melyen beszédet mondott Komolay Szabolcs, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere és Somogyi-Tóth Dániel igazgató-művészeti vezető.

20 bérletes hangverseny, 5 a cappella koncert, dinamikusan növekvő nézőszám, testvérvárosi együttműködések, számos kiváló vendégművész és együttes, klasszikus báli koncert a Kölcsey Központban, Hollywood és a magyarok – az évad végén rengeteg programra tekinthet vissza a Kodály Filharmónia Debrecen. 2018-19-ben 90 százalékos kihasználtsággal futottak, és közel 1000 bérletesük és soktízezer nézőjük volt itthon és külföldön egyaránt.

Olaszország, Kína és Morricone

Az évad egyik legfontosabb eseménye a Kodály Filharmonikusok olaszországi turnéja volt. A Musica d’Europa hangverseny Erica Piccotti gordonkaművész közreműködésével, Somogyi-Tóth Dániel vezényletével Debrecenben debütált, majd kilenc olaszországi városban mutatkozott be. A Kodály Filharmonikusok Kínában is jártak, a Kodály Kórus pedig négy koncert alkalmával (Krakkó, Berlin, Budapest, Prága) ismét csatlakozott az Oscar-díjas zeneszerző, Ennio Morricone koncertkörútjához.

Fesztiválok, vendégszereplések

A Kodály Filharmónia együttesei számos programsorozat résztvevői, az intézmény több fesztivál és esemény társzervezője volt. 2018 őszén az Orosz Zenei Fesztivál társasalapítójaként jelent meg a fővárosban, 2019 márciusában pedig a Bach Mindenkinek Fesztivál debreceni programjainak társszervezője. Újból a Kodály Filharmonikusok koncerthelyszínéül szolgált a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1. termináljának utascsarnoka: a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében felhangzó hangverseny Somogyi-Tóth Dániel vezényletével a kritikusok körében is osztatlan sikert aratott.

A Kodály Kórus idén is számos felkérésnek tett eleget. Fellépett többek közt a Pannon Filharmonikusok, a MÁV Zenekar, az Óbudai Danubia Zenekar hangversenyein, a Savaria Barokk Zenekar és a MÜPA partnereként.

Szeptember 17-én indul a következő szezon

A 2019/2020-as évad szeptember 17-én indul. A bérletes koncertek sorában külön sorozat lesz Ludwig van Beethoven 250 éves jubileuma alkalmából összes szimfóniájának előadása. A szerző IX. szimfóniáját az évad végén Kobajasi Kenicsiro vezényli. A Kodály

Kórus ismét különböző társművészetekkel színesíti 5 koncertes a cappella sorozatát, Szabó Sipos Máté vezetésével. A Kodály Filharmonikusok 2020 januárjában indítják útjára az idei évad újdonágaként 3 alkalmas kamarasorozatukat.

Fiatalodó Kodály Filharmonikusok – új művészeti munkatársak

Az évad kezdetével több új művészeti munkatárs is érkezik: a debreceni közönség körében jól ismert Kollár Imre lesz a Kodály Filharmonikusok vezető karmestere. Kovács László állandó karmesterként több hangversenyt is dirigál a szezonban. Első vendégkarmesternek érkezik az egyik legsikeresebb fiatal dirigenst, Káli Gábor, aki többek közt megkapta a Hongkongi Nemzetközi Karmesterverseny első díját és a zenekar díját, valamint a Nestlé és a Salzburgi Fesztivál rangos karmesterversenyének győztese. Bényi Tibor az évad másik nagy visszatérője, a Salzburgban élő csellóművész és karmester vezetésével indul az új, zenekari kamarasorozat. Somogyi-Tóth Dániel beszédében kiemelte, hogy a Kodály Filharmonikusok soraiba az elmúlt években számos fiatal, jelentős tehetségű művész került, amelynek köszönhetően a zenekari fejlesztéseket a követező időszak legfontosabb célkitűzései között tarthatják számon.

Az ünnepségen a hagyományoknak megfelelően köszöntötték a jubilálókat, valamint Komolay Szabolcs alpolgármester és Somogyi-Tóth Dániel igazgató átadta az évad díjait.

A Kodály Filharmónia jövő szezonra szóló bérletes ajánló hamarosan elérhető online a kodalyfilharmonia.hu honlapon és már kézbe vehető a Kölcsey Központban és a Karakter 1517 Kávézó és Turisztikai Információs Pont jegyirodájában (Nagytemplom mögötti Emlékkert).

 

Kép: a Kodály Kórus két alkalommal is fellépett Nagyváradon