A nagyváradi magyarok hatalmas szeretettel fogadták az Össznemzeti Zarándokvonatot

A Kárpáteurópa Utazási Iroda  ma, immáron 12. alkalommal indította el Székelyföldre, a csíksomlyói búcsúba Össznemzeti Zarándokvonatát Budapestről, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz találkozása után. A vonatot, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt kezdeményezésére,  a nagyváradi magyarok most is, mint az elmúlt években, ünnepi fogadtatásban részesítették a  vasútállomáson. A zarándokokat üdvözlők között ott volt Tőkés László, az Erdélyi Magyar nemzeti Tanács elnöke, Szilágyi Zsolt néppárti politikus és Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke is.

A vonatról leszálló utasok, és a nagyváradi magyarok testvéri szeretettel üdvözölték egymást, a zarándokokat idén is elkísérő Dévai Nagy Kamilla énekes – akit gyökerei Erdélyhez kötnek – énekeltette meg az ünneplőket.

« 1 A 6 »

A Csíksomlyó Expressz az előző évekhez hasonlóan Szombathelyről indult, és a Sopron, Győr, Komárom, Tatabánya útvonalon érkezett Budapestre. A Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal összekapcsolva, 16 kocsiból álló “össznemzeti zarándokvonatként”, a Szent István tiszteletére felmatricázott mozdony által húzva indult tovább Erdélybe, ahonnan 10-én, pünkösdhétfőn érkezik vissza.

A négynapos program legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához.

A zarándokok szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak. Itt szintén szentmisén vesznek részt. A vonatúton Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonai javára gyűjtenek. Vasárnap a zarándokok egy része az ezeréves határról az alcsíki Csíkszentsimonba megy, ahol átadják a gyűjtött adományokat az ottani otthon lakóinak. A zarándokok másik fele Madéfalvára megy, ahol részt vesznek a madéfalvi “pünkösdi forgatagon”.

A zarándokvonat fontos küldetése, hogy erősíti a nemzeti összetartozást, összeköti a külhoni magyarokat az anyaországban élőkkel.