Díszkivilágítást kapott az Apollo-palota

Immár este is teljes pompájában megcsodálható a nagyváradi sétálóutca egyik legimpozánsabb épülete, az Apolló-palota, melynek rehabilitációja 2017-ben kezdődött el.

A monumentális épület tetőszerkezeti és külső homlokzati felújításának áfa nélküli értéke 2,9 millió lej volt. A díszkivilágítás beszerelésének költsége, melyet a Luxten cég végzett el, 101.000,13 lej, ezt az összeget a város részletekben fizeti ki a cégnek.

Nagyvárad e különleges épületének építési munkálatai, ifjabb Rimanóczy Kálmán tervei alapján 1912-ben kezdődtek. Az épület első részét ő maga építette, halála után pedig Krause Tivadar folytatta a munkálatokat az épület 1914-es elkészültéig. A palota elegánsan ötvözi a berlini szecessziót a német Empire stílus heraldikus elemeivel. Az épületet rengeteg díszítőelem ékesíti: stukkók, szobrok és kovácsolt vas elemek. A palota legfelső szintjén már a kezdetektől olyan helyiségek kaptak helyet, amelyeket festőműhelynek szántak. Ezek hatalmas világítóablakokkal rendelkeznek, és mai is a város néhány neves képzőművészének műhelyéül szolgálnak.

Az Apolló-palota főhomlokzata a Fő (Republicii) utcára  néz, a másik, szerényebb utcai homlokzata pedig a Szaniszló (Mihai Eminescu) utca fele.

Fotók: Varga Erzsébet Mandy