Kigyúltak az ünnepi fények Nagyváradon – Megnyílt a karácsonyi vásár, de az óriáskerékre még várni kell

Péntek este kigyúltak a nagyváradi Szent László téren az ünnepi fények, és megkezdődött a Karácsonyi Vásár. A díszkivilágítást, a hagyományokhoz híven, gyerekek és Florin Birta alpolgármester közösen kapcsolták fel. Fényárban úszott a 27 méter magas óriáskerék is, kipróbálni azonban még nem lehetett. De a térre kilátogató embereket így is elvarázsolta az ünnepi fényáradat.

Az óriás karácsonyfa köré sereglett gyerekek alig várták a visszaszámlálás pillanatait, és amikor végre kigyúltak a fények, az egész tér hangos ovációval üdvözölte a 2019-es Karácsonyi Vásár kezdetét.

Ma este 20:00 órától az első koncertre is sor kerül: a Jazzappella koncertje várja az érdeklődőket.

A karácsonyi vásár legnagyobb attrakciójának szánt óriáskereket azonban e hétvégén még nem lehet kipróbálni. Mint azt a Polgármesteri Hivatal szerkesztőségünkben eljuttatott közleményében is írja: a 27 méter magas szerkezet most első alkalommal lépte át Románia határát, és működtetését szigorú biztonsági feltételekhez kötik. Mivel a gyártó szlovák cég máig nem tudott minden szükséges papírt felmutatni, az óriáskerék elindítását jövő hétre halasztották. A teljes műszaki dokumentáció nélkül ugyanis akkor sem kaphatja meg egy óriáskerék az ISCIR (Kazánok, Magas Nyomású Tartályok és Emelőszerkezetek Állami Felügyelete) működési engedélyét, ha olyan kitűnő műszaki állapotban van, mint a most a Nagyváradon felállított.