Úton a világ 7. legmagasabb csúcsa felé – Varga Csaba már Pokharában van

Varga Csaba hegymászó  szeptember 7-én indult el a Liszt Ferenc repülőtérről és a dohai átszállást követően egyenesen Katmandu felé vette az irányt. Nepál fővárosában még beszerzett néhány apróságot, majd innen a mai napon Pokharába repült – írja facebook-beszámolójában a Kalifa Alpin Csapat 

Ezt a festői szépségű nepáli városkát a “raftingolás” szerelmesei bizonyára jól ismerik, azonban Csaba csupán a Dhaulagiri alaptábora felé, átutazóban érintette a hatalmas hegyekkel körülölelt Phewa-tó partján található várost.

Az alaptábori trekking már az akklimatizáció fontos részét képezi, hiszen az alaptábort akár helikopterrel is, kényelmesen és biztonságosan elérhetnék a mászók. Azonban fontos, hogy fokozatosan szoktassák szervezetüket a nagyobb magasságokhoz, így jellemzően 5-7 nap alatt emelkednek nagyságrendileg 1000 méteres tengerszint feletti magasságról az alaptáborokig, vagyis ~5000 méteres magasságig.

Az alaptábori trekking során ráadásul nem csupán a szervezetüket szoktatják hozzá a megváltozott körülményekhez, de mentálisan/lelkileg is felkészülnek az elkövetkező hetek nehézségeire. Fokozatosan hagyják maguk mögött a civilizációt, a kényelmet, szoktatják magukat egy sokkal kompromisszumigényesebb létmódhoz.

Hogy végül minden fölösleget kizárjanak, amíg nem marad más, csak a Hegy.

A Kalifa Alpin Csapat nagyváradi hegymászója a világ 7. legmagasabb hegycsúcsát, a 8167 méter magas Dhaulagirit pótlólagos oxigén és a magashegyi teherhordók segítsége nélkül próbálja megmászni, és ha sikerrel jár, ez lesz az ötödik “nyolcezrese”. Az előző csúcssikere, a 8080 méter magas Hidden Peak megmászása volt, a mostoha körülmények között, hóviharban teljesített kihívás óta alig másfél hónap telt el. A világ 7. legmagasabb csúcsát eddig magyar részről csak Erőss Zsoltnak sikerült meghódítania “tiszta mászással”, még 2006-ban

Varga Csabáról friss informácókat a Kalifa közösségi oldalán találhatnak.

Fotó: kalifa