Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2020: élen a debreceni orvosképzés

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara (DE ÁOK) orvos- és egészségtudomány területen általános orvosképzésben első, az összesített listán pedig a második helyen áll – olvasható a Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2020 kiadványában.

Az Oktatási Hivatal adatai alapján készült összeállításából kiderül, hogy az ország négy – budapesti, debreceni, pécsi és szegedi – orvosképző egyeteme közül a debreceni intézményben végzett orvosok keresnek a legjobban. A külföldi részképzésben résztvevők aránya szintén a Debreceni Egyetemen a legnagyobb. Mátyus László dékán szerint ez a nemzetközi kapcsolatok gazdagságát is mutatja.

– A medikusok egyetemi éveik alatt külföldön is tanulhatnak, ugyanis a kar aktív, élő kapcsolatot ápol a világ élvonalába tartozó egyetemekkel. A hallgatók számára vonzó, hogy nemzetközi oktatási, klinikai és tudományos tapasztalatokkal rendelkező szaktekintélyektől sajátíthatják el a gyógyítást – mondta a hirek.unideb.hu-nak az Általános Orvostudományi Kar vezetője.

A dékán szerint a versenytársakkal szemben egyértelműen nagy előny, hogy a Debreceni Egyetemen számos meghatározó kutatóműhely létezik, és az orvosképzésben nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra.

– Hallgatóink tudományos diákköri teljesítménye határozottan jobb, mint a társegyetemek medikusainak. Emellett nálunk nagyobb hagyománya van annak, hogy a tudományos diákköri munkát elfogadjuk diplomamunkának, ezáltal több diák bekapcsolódik a kutatómunkába – hangsúlyozta Mátyus László, akivel kétoldalas interjú olvasható a Figyelő felsőoktatási tájékoztatójában.

A professzor a debreceni orvosképzés népszerűségét abban is látja, hogy a Debreceni Egyetem egy barátságos hely, ahol páratlan infrastruktúrával körülvéve, zöld környezetben, egységes, integrált campuson tanulhatnak a hallgatók.
Mátyus László a DE ÁOK-n végzett orvosok munkaerőpiaci lehetőségeiről, a hallgatói közösségről és az intézmény inkluzivitásáról is beszélt a lapnak adott interjúban.

A magyar felsőoktatási intézmények legfrissebb rangsorát felsorakoztató különszámból kiderül, hogy a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar igazságügyi igazgatási képzése szintén az ország legjobbja.

forrás: unideb.hu