A kultúra összeköt – együttműködési projektet indított Debrecen és Nagyvárad

A kultúra összeköt ? ezzel a mottóval indította az idei virágkarneválon közös kocsiját Debrecen és Nagyvárad, és ennek a gondolatnak jegyében ért most újabb fontos állomásához a két város együttműködése. Ma közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy tovább kívánják erősíteni a két testvérváros kulturális és turisztikai kapcsolatait. Ennek első, konkrét eredménye, hogy a nagyváradiaknak lehetőségük nyílik ellátogatni arra az egész régióban egyedülálló tárlatra, mely a debreceni Modemben látható, a debreceni érdeklődők pedig rövidesen városnéző túrákon ismerkedhetnek meg Nagyvárad történelmi és kulturális értékeivel.

A nagyváradi sajtótájékoztatón részt vett Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere, Koroknai Edit, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója, Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere, Mihai Jurca, a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) igazgatója, valamint Angela Lupşa, a Nagyváradi Városi Múzeum és Kulturális Központ igazgatója is.

?Miután a héten együtt ünnepeltünk a virágkarneválon, és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjén részt vett Papp László, Debrecen polgármestere is, ma körünkben köszönthetjük Komolay Szabolcs alpolgármester urat, hogy közösen folytassuk azokat a kulturális és turisztikai projekteket, melyeket elkezdtünk? ? mondta Florin Birta alpolgármester.

Úgy, ahogyan a két város közös kocsijának mottója az volt, hogy A kultúra összeköt, szeretnénk tovább folytatni ezt az együttműködést, és azt reméljük, hogy ebben egyformán részt vesz a román és a magyar közösség is.?

Az alpolgármester elmondta, hogy a Debrecenben megnyílt Impressziók kiállítás nyújtott alkalmat arra, hogy egy olyan együttműködés szülessen meg a két város között, melynek során a két város lakói kölcsönösen ellátogathatnak egymás városaiba, hogy megismerkedjenek annak látnivalóival, értékeivel, kultúrájával.

Komolay Szabolcs alpolgármester arról beszélt, fontos számukra, hogy a kulturális kapcsolatokat erősítsék a két város között, a kiállítás egy fontos állomása a két város együttműködésének. ?Egy olyan régióban élünk, amelynek közösen alkotjuk a két legfontosabb városát, és oly sok dolog mellett bennünket a kultúránk köt össze. A művészet nyelvét pedig – függetlenül attól, hogy ki milyen nyelven beszél – mindenki érti.

Éppen ezért építettünk arra, hogy a Modem kiállítása érdeklődésre tarthat számot itt Nagyváradon, a nagyváradi polgárok körében. Ezért gondoltuk, hogy egy olyan együttműködést alakíthatunk ki, amelynek során Nagyváradról érkezhetnek hozzánk látogatók, és Debrecenből Váradra?? mondta a debreceni elöljáró.

Nagyváradi csoport az Impressziók tárlaton

Koroknai Edit, a MODEM igazgatója a helyi és az országos sajtó számára bemutatta a MODEM Impressziók Monet-tól Van Goghig, Matisse-tól Warholig című tárlatát. Mint elmondta, a kiállítás képei Dél-Afrikából, a Johannesburgi Művészeti Galériából érkeztek Debrecenbe. A tárlat nem csak Debrecen, hanem a Modem történetének legjelentősebb kiállítása, a kiállított gyűjtemény biztosítási értéke csaknem 10 milliárd forint.

?Azt gondolom, hogy olyan munkákkal találkozhatnak Debrecenben a művészet iránt érdeklődők, vagy a művészettel foglalkozók, amilyenekkel személyesen nem nagyon lenne esélyük máshol összefutni? ? mondta Koroknai Edit újságíróknak.

A nagy érdeklődésre való tekintettel szombaton és vasárnap is indul autóbusz a debreceni tárlatra

Koroknai Edit arról is beszámolt, hogy a Debrecen Nagyváradi Értesítő kezdeményezésére, először kísérleti jelleggel elindított tárlatlátogatások pozitív fogadtatásra leltek a nagyváradiak körében, és akkora az érdeklődés, hogy már szombaton és vasárnap is indulnak buszok Debrecenbe.

A Modem igazgatója elmondta, hogy az általa vezetett intézmény a későbbiekben is szervez olyan nemzetközi szintű tárlatokat, amelyek a nagyváradiak számára is vonzóak lehetnek, ezért az együttműködést a jövőben is szeretnék folytatni.

Toró József művésztanár román- és magyar nyelvű tárlatvezetést tart

Angela Lupşa, a Nagyváradi Városi Múzeum és Kulturális Központ igazgatója üdvözölte a kezdeményezést, és arról beszélt, bízik benne, hogy az együttműködés a két város kulturális intézményeinek szakmai együttműködését is magával hozza. ?Ha jelenleg Nagyváradon nem is tudunk olyan szintű kiállításokat szervezni, mint amilyen most a debreceni Modemben látható, sokat tanulhatunk a kiállítás-szervezésről, az együttműködés pedig nagyon fontos a jelenleg ideiglenes működési engedéllyel rendelkező városi múzeum akkreditációja szempontjából.  Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az, amit Nagyvárad tud nyújtani a Debrecenből érkező turistáknak, megfelel majd az igényeknek.

Mihai Jurca, a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület igazgatója elmondta, biztos benne, hogy a mostani debreceni kiállítás mindenki számára feledhetetlen élményt nyújt majd. Ugyanakkor úgy vélte, Nagyváradnak is sok felmutatható ? gyakran Debrecennel közös ? értéke van, amelyek az ott élők számára érdekesek lehetnek. Az elkövetkezendőkben összeállítják majd azt a programcsomagot, amellyel a testvérvárosból érkezőket várják, és reményét fejezte ki, hogy akár már két hét múlva el is indulhat az első turistacsoport Nagyváradra.

Mint mondta, Nagyvárad részéről minden olyan információs anyagot, tájékoztatást biztosítanak majd, amik szükségesek ahhoz, hogy a debreceni polgárokat a nagyváradi látnivalókról, programokról és a szervezett utakról informálja.

A sajtótájékoztatón egy kisfilmet is levetítettek a debreceni kiállításról, a Debrecenből érkező vendégek és újságírók egy Nagyváradot népszerűsítő kisfilmet nézhettek meg, illetve ismertették a debreceni buszos kirándulás részleteit is, mely portálunkon megtalálható.