Nagyváradi gyerekek osztálykirándulása a debreceni Agorába és a Déri Múzeumba

A Debrecen Nagyváradi Értesítő kezdeményezésére, a nagyváradi Lucon utazási iroda, a Bihar megyei Tanfelügyelőséggel együttműködve, egynapos debreceni osztálykirándulást ajánl a nagyváradi iskoláknak. Az osztálykirándulásokon a tanulók az Agóra Tudományos Élményközpontba és a Déri Múzeumba látogatnak el. Tegnap itt volt az első csoport, végigkísértük programjukat.

Délelőtt 10 órakor begördült a kényelmes turistabusz az Agora parkolójába, és a nagyváradi 18-as számú Általános Iskola 25 tanulója, három pedagógus kíséretével, megérkezett a debreceni kirándulás első színhelyére. Rövid eligazítás után, négy órára elmerültek az élményközpont csodálatos világában. A Debreceni Egyetem Botanikus Kertjében található, háromszintes modern épület laboratóriumaiban bepillanthattak a fizika, kémia, orvos-biológia, hidrobiológia, botanika, csillagászat és a robotika rejtelmeibe. Megtapasztalhatták, hogy a tanulás ötvözhető a játékkal, szórakozással. A diákok részesei lehettek a különleges eszközök felhasználásával tudományos érdekességeket bemutató látványos kísérleteknek, és úgy távoztak, hogy mostantól már jobban értik, hogyan működik körülöttünk a világ.

A rengeteg tudományos élmény után jólesett a háromfogásos finom ebéd a Fit and Fine étteremben.

Ebéd után a Déri Múzeumban folytatódott a program, ahol a Munkácsy-trilógia monumentális festményei nyűgözték le a nagyváradi gyerekeket, majd az egyiptomi kiállításon a múmiák világával ismerkedtek. A múzeum szakavatott munkatársa nagy-nagy szeretettel kísérte végig a csoportot a látnivalók tengerén. Interaktív tárlatvezetésének, amikor is a diákok is kérdezhettek, az sem volt akadálya, hogy a gyerekek többsége román anyanyelvű, hiszen hírportálunk, Panni személyében, nagyszerűen fordító kísérőt is biztosított a gyerekcsapatnak.

A múzeumi látogatásra szánt időből ?lopva?, sikerült benézni a Kossuth téren éppen a hétvégén zajló Márton-napi Libafesztiválra, ahonnan mindenki kürtőskaláccsal indult tovább a Fórum felé, ahol egy gyors nézelődés, vásárlás után, az élményekbe belefáradva indultak haza. De indulás előtt még elmondták, mindennel elégedettek voltak, az Agórában látottak minden képzeletet felülmúltak, az ebéd nagyon finom volt és bőséges, a Déri Múzeumba pedig még biztosan visszajönnek. Nagyon örülnek a lehetőségnek, hogy egy emlékezetes napot tölthettek Debrecenben.

Mint ismeretes, hírportálunk egyik célja, hogy tájékoztasson Debrecen és Nagyvárad kulturális, turisztikai ajánlatairól, és összekapcsolja azokat. Így aztán a debreceni iskolásokat is várják a Nagyváradra szervezett osztálykirándulások. Az egyik kirándulás Érmindszent, Nagyvárad, Csucsa útvonalon végigkíséri Ady Endre életpályáját szülőfalujától, a legtermékenyebb időszakán át, életének utolsó szakaszáig. Bihari bölcsőhelyek a magyar irodalomban címmel pedig Kazinczy Ferenc, Ady Endre és Arany János születési helyén berendezett emlékházakat, múzeumokat látogatjuk meg Érsemjénben, Érmindszenten és Nagyszalontán.