Nagyváradiak is ?megkóstolják? a debreceni Mangalica Fesztivált

A jövő hét végén rendezik Debrecenben a tizedik Mangalica Fesztivált. A vásári hangulat, a minőségi hústermékek, az ízletes disznótoros falatok, a kiváló pálinkák és borok, a gazdag programkínálat, a farsangi maskarádé vonzása az idén a nagyváradiakat is elérte. Hírportálunk kezdeményezésére, egy autóbusznyi látogató érkezik Debrecenbe, hogy ?megkóstolja? a Mangalica Fesztivált.

A Mangalica Fesztivál sajátossága, hogy egyszerre kiállítás és vásár, gazdag programot kínáló kulturális rendezvény, ahol jelen vannak az ország különböző részeiből érkező mangalicatenyésztők és őstermelők is. A látogató attól veheti meg a terméket, aki maga állította elő. A vásárló nem kaphat hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék értékesíthető a rendezvényen.

Idén is lesz élőállat kiállítás, az ideiglenesen felépített karámokban tekinthető meg majd három különböző fajta (szőke-, vörös-, fecske-hasú) mangalica család a kismalacokkal.

A rendezvényen a kiállítók egységes megjelenéssel, faházakban árusítják a hagyományos mangalica hústermékeket, füstölt árut, sonka, oldalas, szalonna, kolbász, disznófő-sajt, tepertő, olvasztott zsír gazdag választékát. A fesztivál szervezői felvállalták a hazai sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz- olaj- és fűszertermelők támogatását, ezért kiemelt helyen, termelői piacteret biztosítanak számukra, amely az előző években is óriási sikert aratott a vásárlók, és a kisgazdálkodók, családi vállalkozások körében. Ugyanakkor a magyar kézműves termékeket készítő iparművészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

A helyben sült egész malac mellett a vendégek számos más, frissen készült mangalicaétel közül válogathatnak. A klasszikus disznótoros hurka, kolbász, tarja, hagymásvér és frissen sültek, a toros káposzta, pörkölt mellett, a legmodernebb technológiával rendelkező food truckokban mangalica street food, azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható mangalica menü is készül. Ezekhez az ételekhez pedig jól illenek a helyben fogyasztható, vagy elvihető minőségi borok és pálinkák, vagy a házi rétes.

A vendégek főként a kiváló minőségi termékek miatt jönnek a fesztiválra, van, aki évről évre itt szerzi be a húsvéti sonkát. De az evés-ivás örömei mellett, a szervezők az egyéb szórakozásról is gondoskodnak, egész napos színpadi műsorral készülnek, a fesztivál hangulatához illeszkedő népzenei programok, vásári komédia, gasztro-bemutatók váltják majd egymást a színpadon.

Az idei fesztivál attrakciójának ígérkezik, a március 2-án, szombaton délután, négy órától kezdődő Városi Sokadalom maskarás vonulása, amely a hagyományos debreceni télbúcsúztató, farsangi Maskarádé negyedik napját zárja. A Vojtina Bábszínház művészeinek közreműködésével, a Régi Városházától indul a menet, és nagy télkergető hangossággal érkezik a Kossuth térre, amely helyszíne lesz ama nagy viadalnak, melyet Konc Király és Cibere Vajda ? bőség és böjt urai ? egymással vívnak. A télkergetés sikerének záloga, hogy a kiszebábot elégetik, az aprónép és kevésbé apró nép gondjaival együtt.

Debrecenben azt mondják, ha vége a maskarádénak, jön a tavasz. Akinek kedve van egy élménydús télbúcsúztatóhoz, jöjjön velünk, kóstolja meg a Debreceni Mangalica Fesztivált. nagy érdeklődés várható, hiszen Bihar megye legolvasottabb román nyelvű lapja is közölte meghívónkat.

A kirándulás programja:

10,00: Indulás Nagyváradról, a Stefan cel Mare sugárút 5 szám előtti (A nagyállomás melletti távolsági buszmegállóval szemben) parkolóból

11,00 ? 14,00: Debreceni városnézés, bevásárlás (Lehetőségek: Déri Múzeum – Munkácsy-trilógia, Kilátás a Református Nagytemplom tornyából, Nagyerdő, Állatkerti séta, Fórum Pláza bevásárlás stb.)

14,00 ? 16,00: Mangalicakóstoló a lacikonyháról (3000 Ft értékű mangalica disznótoros kóstoló

16,00 ? 18,00: Farsangi maskarások vonulása, télbúcsúztató előadása

18,00 ? 21,00: Utazás Nagyváradra

Részvételi Díj: 149 Lej, mely tartalmazza az utazás és a 3000 forint értékű, mangalica disznótoros kóstoló költségét.

Jelentkezés az utazás@denagy.hu e-mailcímen vagy a +40 771 010720  telefonszámon.

Részvételi díj befizetése február 27-ig, a nagyváradi Lucon utazási irodánál (Gen. Traian Mosoiu 1 (a Holdas templom mellett), naponta 8-16 óra között.

 

Fotók: denagy.hu, facebook.com/mangalicafestival