Nagyváradon köszöntötték a debreceni kirándulókat

Ez év augusztusában, egy Nagyváradon tartott sajtótájékoztatón, Nagyvárad és Debrecen alpolgármestere bejelentette: támogatja az úgynevezett ?kulturális bartert?, azaz azt a kezdeményezést, melynek célja, hogy a két város lakossága kölcsönösen megismerje egymás kulturális értékeit. Az azóta eltelt időszakban a Lucon utazási iroda, a Debrecen Nagyváradi Értesítő közreműködésével, több utazást szervezett Debrecenből Nagyváradra és Nagyváradról Debrecenbe. Szombaton már a 100. debreceni látogató is megérkezett Nagyváradra, ebből az alkalomból a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal képviselője és a Lucon utazási iroda tulajdonosa is köszöntötte a cívis városból érkező csoportot.

Szombat reggel esőben, szélben, nem éppen kirándulóidőben indult Debrecenből Nagyváradra a Lucon utazási iroda által bérelt kisbusz, fedélzetén a nagyváradi városnézésre jelentkező csoporttal.

Alig több mint egyórás utazás után, Nagyváradon a Kanonok sorról vette kezdetét a városnéző túra, Farkas László helytörténeti blogger vezetésével. A római katolikus székesegyház, a Szent László szobor és a Püspöki Palota megtekintése után, a középkori várban, Mihálka Nándor régész fogadta a csoportot, és közel másfél órás szakszerű, ugyanakkor érdekfeszítő vezetés során ismertette az épület, és rajta keresztül a város történetét. Következtek a sétáló utca szecessziós palotái, a Bémer téri szállodák, ahol Ady idejében, esténként három vendéglőben is húzta a cigány. A Neológ zsinagógában a csoport megismerkedhetett a város zsidóságának történetével, majd pedig a városháza tornyából szemlélhették meg a Pece parti Párizs lélegzetelállító panorámáját.

Következett a kifejezetten erdélyi ételekből összeállított étlapról választott ebéd a Szerencsés Fogadóban, ahol egy stampedli házi pálinka hozta meg az étvágyat. Nem kis meglepetésre ekkor érkezett meg Zatykó Gyula, Nagyvárad polgármesterének tanácsosa, hogy a városháza nevében köszöntse, és megajándékozza a csoportot, amelynek a 100. debreceni látogató is tagja. Zatykó Gyula rövid köszöntőjében elmondta, hogy Nagyvárad és Debrecen egyre szorosabb együttműködése valós tartalmat ad a testvérvárosi viszonynak. A testvéri kapcsolat csak akkor teljesedik ki, ha a két város lakosai kölcsönösen megismerik egymást, egymás értékeit – mondta Zatykó Gyula. Ehhez pedig arra van szükség, hogy mind gyakrabban látogassák egymást. Ezért üdvözli a Debrecen Nagyváradi Értesítő kezdeményezését, amely megadja a kapcsolattartáshoz szükséges információkat, amely tudósít a két város eseményeiről, és nem elégedett meg azzal, hogy beszámoljon a kapcsolatártás történéseiről, hanem generálja is azt. Kifejezte reményét, hogy az ezredik debreceni látogatót is köszöntheti.

Időközben megérkezett Ioan Lucian is, a két város közötti utazásokat szervező Lucon turisztikai ügynökség tulajdonosa, aki tört magyarsággal ugyan, de anyanyelvükön köszöntötte a vendégeket és a házigazda Debrecen Nagyváradi Értesítőt. Ioan Lucian örömét fejezte ki, hogy részese lehet ennek a projektnek, amely közelebb hozza a két várost egymáshoz, segíti az üzleti- és kulturális kapcsolatok fejlődését. Mint mondta, ő maga töretlenül hisz az együttműködés fontosságában, bizonyíték erre, hogy az első magyar-román vegyesvállalatot ő hozta létre Nagyváradon, és most mint a munkaadók Romániai szövetségének elnöke a magyarországi Vállalkozók Országos Szövetségével közösen vesznek részt milliós nagyságrendű európai projektekben.

A kiadós ebéd után a csoport sörkóstolóra volt hivatalos Mark Zweig kézműves sörfőzdéjébe, majd a főtéri Karácsonyi Vásár hangulatával és kínálatával ismerkedhetett.