A Debreceni Egyetemen tartották évindító rendezvényüket a gabonatermesztők, az érmelléki falugazdászok is ott voltak

A Debreceni Egyetemen folytatta a KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatot a szervező Magro.hu mezőgazdasági piactér. A szervezők azt vallják, hogy egy jó kukorica- vagy búzatermesztő folyamatosan képezi magát, tartja a lépést a gabonatermesztés technológiai újdonságaival. A rendezvényen, melyre a profi és a kezdő gabonatermesztőket egyaránt várták, több mint 250 gazdálkodó vett részt, és 16 szakmai előadás hangzott el. A konferencián az Érmelléki Gazdák Egyesületének falugazdászai is ott voltak.

A legújabb fejlesztéseket, technológiákat ismerhették meg a termelők a Debreceni Egyetemen rendezett Kukorica- és búzakonferencián. A csütörtöki program célja, hogy a gazdálkodók tudásának bővítésével egyre hatékonyabb legyen a termelés.
 
A konferencia szervezői úgy vélik, a magyar termelők mintegy 40 százaléka egyáltalán nem ismeri saját szántóföldje adottságait, ezért például találomra szórnak ki műtrágyát, ami akár az elérhető termésmennyiségnél kevesebb gabona betakarítását is eredményezheti.
 
– Közös érdekünk, hogy a helyzeten javítsunk. Szakmai partnereinkkel bemutatjuk a kukorica- és búzatermesztés teljes ciklusát, a legújabb fejlesztéseket és technológiákat a tápanyag-utánpótlás és fajtaválaszték tekintetében éppúgy, mint a növényvédelemben, precíziós megoldásokkal is kiegészítve ? mondta Németh István, a szervező Magro.hu mezőgazdasági piactér ügyvezetője.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Kara harmadik alkalommal adott otthont a konferenciának.

– A szervezők és a kar gondolkodása megegyezik. A rendezvényre a legkiválóbb gyakorlati szakembereket hívták meg, a kar is minden területen a kiválóságra törekszik, ennek köszönhetően évek óta a világ legjobb 200-250 agrárképző intézménye között vagyunk. A konferencián gyakorlati példákat mutatnak be, mi is gyakorlati szemléletű képzést folytatunk. Teljességre törekednek a szervezők, a kukorica- és a búzatermesztésében a teljes termékpályáról szó van. Az oktatásban és a kutatásban a kar is lefedi a teljes élelmiszerláncot ? hangsúlyozta megnyitójában Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Fotó: unideb.hu