Debrecziner Gourmet Fesztivál ? a minőségi gasztronómia jegyében

Immár harmadik alkalommal rendezik meg idén, június 15-17. között, a Debrecziner Gourmet Fesztivált, a Debreceni Nagyerdőn, a Békás-tó partján, ahol egy bódító, lazulós nyári séta keretében végigkóstolhatjuk a vidéki éttermek és cukrászműhelyek, csak erre az alkalomra megálmodott kínálatát! Az esemény különlegességét az adja, hogy három napja alatt a legismertebb séfek, éttermek, új utakat keresve, kreatív módon készítik el saját ételeiket ? ám mindezt úgy, hogy egy kötelező alapanyagot, legalább egy fogásban, valamennyien felhasználnak. Ez az alapanyag idén pedig nem más, mint egy izgalmas fűszer, gyógynövény és hungarikum: a létai torma.

A rendezvény célja, hogy a minőségi gasztronómia jegyében minél többen megismerjék, megszeressék a vidék hiteles alapanyagait, izgalmas ízeit, illetve Debrecen kulináris hagyománya a modern gasztronómiai irányzatok részévé váljon, és rendszeres alkalom nyíljon annak megismerésére.

Mint azt Széles Diána, Debrecen turizmusért is felelős alpolgármester a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta: a város turisztikai kínálatában fontos helyet foglal el a fesztivál, amely évről évre egyre több vendéget vonz Debrecenbe.

2016-ban, az első fesztivál közönségének mintegy 80 százalékát még a debreceni lakosok adták, de tavaly már sok gasztroturista érkezett az ország más részeiről is, és a szervezők célja, hogy a fesztivál híre külföldön is minél több emberhez eljusson ? mondta Balogh Károly főszervező.

Míg az első rendezvényen a debreceni páros kolbászt állították a fesztivál középpontjába, tavaly a Hortobágyi Nemzeti Park autentikus ízeire koncentráltak, idén egy különösen izgalmas fűszer és hungarikum, a létavértesi torma lesz az ételek kötelező alapanyaga.

Heit Lóránd létavértesi tormatermelő szerint a minőségi, háztáji alapanyagok egyre fontosabb szerepet töltenek be a hazai gasztronómiában. Létavértes és néhány másik környező település, Álmosd, Bagamér, Kokad és Monostorpályi gazdái 1200 hektáron termesztik a tormát, és az európai piacokra kerülő mennyiség mintegy 90 százalékát állítják elő – fűzte hozzá a Magyar Konyha Termelői Díjazottja.

A háromnapos gasztronómiai fesztiválon 20 étterem, illetve street-food kínálatával találkozhatnak majd a Nagyerdőbe kilátogatók.

Kiktől kóstolhatunk? Anyukám mondta (Encs), Almavirág (Derecske), Butiq Bisztró (Debrecen), Hedonist Étterem és Talléros Rendezvényház (Nyíregyháza), Ikon (Debrecen), Kérész Kikötő és Étterem (Tiszabercel), Kis Padlizsán (Debrecen), Maszek, az utcabár! (Debrecen), Mirage Étterem (Hajdúszoboszló), PalKonyha (Palkonya, Villány), Tatai Robi & Szendrei Bence (Dunaszerdahely, Debrecen), Hanna kincse (Debrecen), Keszegsütő (Debrecen), Meating (Nyíregyháza), Wok to Box (Debrecen), Zip?s Csülök Bár (Miskolc, Tiszalök), Langalló (Debrecen,Tépe)

Az italkínálat: Bortársaság, Derecskei Almafröccs, DiVino, Jameson, Törley Pezsgőmanufaktúra, Magyar Talléros Pálinka, Zip’s brewhouse.

Szendrei Bence séf, az egyik népszerű gasztroműsor műsorvezetője elmondta, hogy Tatai Robi séffel együtt – aki közelmúltban megnyerte a “Game of Chefs” gasztro-reality show magyar változatát – inspiráló volt számukra a kihívás, hogy a tormát minél kreatívabb módon használják fel. A fesztiválon megkóstolható menüjükben ezért még a kerti zöldségeket is tormával kovászolják, mert így sokkal finomabbak és ropogósabbak lesznek, a savanyúság mellé pedig fürj pecsenyét tálalnak fel. 

Az idei rendezvényen, hagyományteremtő szándékkal útjára indítják a Rácz Róbert szobrászművész által készített Debrecziner Gourmet-díjat, amelyet a közönség szavazata alapján a legjobb kiállító étterem kaphat majd meg – tette hozzá. A Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) együttműködve közösen elindítanak egy ösztöndíjprogramot is, amelynek keretében egy szakértői zsűri által kiválasztott szakácstanuló egy tanéven keresztül havi 10 ezer forint ösztöndíjat kap, és a jövő évi fesztiválon comis-ként együtt főzhet a sztárséfekkel – mondta a főszervező.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a látványos főzőshow-k és pódiumbeszélgetések mellett workshopok is lesznek olyan szakemberek részvételével, mint például Dr. Fiáth Attila Master of Wine aspiráns, vagy Komoróczki Anna, nemzetközi borakadémikus. A házigazda-műsorvezetők Bernáth József, a Séf és Pataky Péter, az Ízes Élet séfje lesznek.

A Családok Éve jegyében a gyerekekre is külön gondoltak a szervezők, ezért számukra egy külön Zsebséf teraszt nyitnak meg, ahol gyermekjátszóház, kézműves foglalkozások lesznek például a MODEM művészetpedagógusa közreműködésével. 

Regisztrálni a www.debreczinergourmet.hu oldalon lehet.

fotó: denagy.hu