A debrecenieket már megfőzte, most Váradon hív élményvacsorára a nyers séf

Óriási sikert aratott az a kétnapos, nyers vegán ételkóstoló, amit Varga István, Magyarország egyik legismertebb nyers vegán séfje  tartott a Debreceni Egyetem két menzáján. A helyi sajtó szerint valóságos gasztroforradalom zajlott az ingyenes próbaebéden. A Műszaki Kar és a Lovarda menzáján ebédelők nyitottak voltak az újra, és pozitívan fogadták a séf által készített fogásokat: az aszalt hajdinacsírával megszórt újhagymás zöldség-krémlevest, a cukkini spagettit aszalt paradicsomos szósszal és a flódnitortát. A menzareform sikerült: júniustól mindkét helyen kaphatók lesznek a minden mentes, nyers vegán ételek.

Az együttműködés nemcsak a séf életében, hanem az egyetemi menzák történetében is egyedülálló, hiszen bár vannak újító kezdeményezések, a legtöbb helyen még mindig a hagyományos magyar konyha ételeiből választhatnak a vendégek.

Május 27-i, debreceni vacsoráján minden fogás glutén- és laktózmentes, vegán alapanyagokból, hozzáadott cukor nélkül, hőkezelés mentesen készül.

A választható menük:
Olaszos Menü 
Cukkini spagetti fenyőmagos bazsalikompestóval
Epres-mentás panna cotta matcha-val bolondítva

Ínyenc Menü 
Érlelt sajtválogatás krékereken, balzsamecetes-epres zöldsalátaágyon nyugtatva
Epres-bazsalikomos sajttorta, hajdinacsírás csokitalppal

Antipasti tál:
Zöldborsos diófasírt
Olajbogyó
Óriás kapribogyó
Friss zöldségekkel és csírákkal

A menzareformer séffel és ételkülönlegességeivel nem csak Debrecenben, hanem az országban számos helyen lehet találkozni, sőt a közeljövőben Erdélyben, a Felvidéken és Görögországban is tart rendezvényeket: svédasztalos és exkluzív vacsorát, ételkészítő tanfolyamokat, hosszú hétvégéket és nyaralásokat.

A séf a debreceni siker után, május 28-án a nagyváradi Posticum központba várja svédasztalos élményvacsorára az érdeklődőket.  

A facebook eseményben meghirdetett  vacsorán az alábbi finomságokkal ismerkedhetünk:

Rózsaborsos mandulasajtkrém színes zöldségekkel
Tökmagos, káposztás ropogós kréker
Illatos lenmagkenyér csírákkal
Zöldborsos diófasírt
Szivárvány zöldség spagetti 
Kesudiós “füstöltsajtszósz”
Aszaltparadicsomos zöldségragu friss bazsalikommal
Sóskaramella torta 
Gyümölcsös nagyoncsokitorta 
Mákos guba

Az ételek pontos receptjeit a vacsorán résztvevők megkapják, így jegyzetelniük sem kell, száz százalékban részt tudnak venni a finomságok örömteli, közös kóstolásában. 

Varga István

Nyers vegán séf és gasztrofilozófus, a táplálás művésze, a Nyers Kihívás és Nyers Nyaralás életre hívója. Éveken át volt az ország legnagyobb nyersételes éttermének konyhafőnöke, ma pedig már a saját útját járva Magyarországon és külföldön tart nyers vegán kóstolókat, valamint gourmet élményvacsorákat, ahol valódi ételcsodákkal kápráztatja el vendégeit. 
Száz százalékban növényi alapanyagokból, laktóz- és gluténmentesen alkot például csoki tortát, tejberizst, töltött káposztát és milánói spagettit. 

 

Fotók: csakamentes.hu