Debrecen példaértékű módon sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye 2015 óta az évről-évre megrendezésre kerülő Debrecen Város Bora cím odaítélése. Idén 15 borvidék, 86 pincészetének 426 bora versenyzett Debrecen Város Bora 2022 címéért! A győztes borsorban, a pezsgőtől kezdve a klasszikus és prémium borokon keresztül a desszertborig, összesen 7 pincészet bora kapta meg a megtisztelő címet.
Az eredményt kihirdető és borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón – amelyet a Borterasz Étteremben rendeztek meg április 12-én ? Dr. Puskás István, Debrecen alpolgármestere, Gődény Gábor, a VisitDebrecen Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kovács Pál, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, Borászok Barátja, a Debreceni Borozó lapkiadója és a győztes borászok vettek részt.
A borkóstolóval egybekötött sajtóeseményen elhangzott, hogy a Debrecen Város Bora címkével ellátott bor igazi rangot jelent, mert garantálja, hogy a magyar termőhelyekben rejlő egyedi értéket, különleges borélményt és a magyar borkultúrát ismeri meg még jobban a fogyasztó.
A borok ? amelyeket akár exkluzív díszdobozokkal együtt is megrendelhetünk ? nemcsak a gyűjtőknek jelenthet valódi értéket, hanem céges, vagy baráti ajándékként is különleges meglepetésként szolgál. A VisitDebrecen és a Debreceni Borozó szakmai csapata által koordinált, minden évben kiválasztott Debrecen Város Bora borszelekcióval egyre több étteremben, illetve magyar borkultúrával kapcsolatos eseményeken találkozhatunk. A nagyközönség a borokat közvetlenül a város hivatalos turisztikai marketing szervezete, a Debrecen Turisztikai Ügynökség (VisitDebrecen) Piac utca 20. szám alatti központjában is megvásárolhatja.
Debrecen Város Bora 2022 címet elnyert győztes borok és jellemzői:
Molnár és Fiai Pincészet, Zöldveltelini Brut Fehér Pezsgő, 2018 (Mátrai Borvidék, Abasár)
A halványsárga színű pezsgő kitartóan gyöngyözik a pohárban. Érett illatának világát egyértelműen fehér barackvirág, citrusossággal kiegészülve. A korty lendületes, a habzás szájban frissítő. Ízében is határozottan megjelenik az illatban már ígért virágos, gyümölcsös jelleg, egy kis naspolyássággal fűszerezve. Tartalmas és egyedi az ízkarakter, hosszú lecsengéssel. Remek kísérője ünnepi alkalmaknak.
Koch Borászat, Koch Hajós-Bajai Chardonnay, 2020 (Hajós-Bajai Borvidék, Borota)
Zöldes sárga színe, olajos mozgása sejteti, hogy nem kistestű fehérbor. Illatában széna, körte, vanília, tökmag, krémesség. Ízében vajasság, körte, alma, teltség és fűszeresség jellemzi. Némi fahéj és gyömbér teszi főúrivá a komplexitását. Hosszú lecsengésében csipetnyi ánizs és cherry jelentkezik. Egy francia szőlőfajta izgalmas értelmezése a Hajós-bajai borvidékről. Egyedülállóan harmonikus, amit a tökéletes sav-alkohol egyensúlynak köszönhetünk. Vegetáriánus fogások, zöld saláták mellé nagyon jól működik, de a legboldogabbá egy sült kecskesajt rukkola ágyon teszi a bort.
Thummerer Pincészet, Egri Chardonnay battonage, 2019 (Egri Borvidék, Noszvaj)
Elega?ns, komplex Chardonnay, amelyet a battonage-nak köszönhetően még magasabb szintre emelt a pincészet. Az e?vja?rat egy eleve jo? bee?re?st hozott enne?l a szo?lo?fajta?na?l, mely az almasavbonta?s e?s a finom sepro?n to?rte?no? rendszeres kevere?s uta?n egy nagy testu?, fehe?r bort eredme?nyezett. Az erjeszte?s e?s e?rlele?s u?j barrique hordo?kban to?rte?nt, battonage technolo?gia?val.10-12°C-ra hu?tve to?ke?letes pa?rosi?ta?s lehet a fu?sto?s i?zvila?gu? sonka?s e?telekhez, fehe?r hu?su? sza?rnyasokhoz, de aka?r egy ku?lo?nleges sajtva?logata?s melle? is. Chardonnay du Monde 2021 ? Aranyérem
Szentpéteri Borpince, Néró Rosé válogatás, 2021 (Kunsági Borvidék, Kiskőrös)
Igazi rosé különlegesség. Csizmazia Darab József és Bereznai László magyar nemesítésű resistens fajtájából. Kiemelkedő termőhelyről, a Kunsági Borvidéken egyedülálló meszes alapkőzetű talajszerkezettel bíró Csábori Kétsor dűlőből. Elegáns halvány rózsaszínű megjelenés. Izgalmas, egyedi fajtajelleges illat, melyet intenzív gyümölcsösség jellemez. Friss málna és eper. Cseresznye és szeder. Izében sokrétegű tartalom mellett friss és lendületes, igazi divatos rosé mediterrán jelleggel. Mély tartalommal, üde savakkal, hosszú, lédús lecsengéssel. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10-12 °C Bármely fehér húsokhoz, halakhoz, akár egy gyümölcssalátához vagy zöldséges ételekhez is kitűnő borpárosítást nyújt.
Hárs Családi Biopincészet, Cabernet Franc, 2019 (Pécsi Borvidék, Szajk)
A nagy kékszőlő-fajták egyike, amely a világ borászatában leginkább házasításokban jelenik meg.
Önálló fajtaborként ritkán találkozhatunk vele, pedig jó fekvés és jó évjárat esetén bársonyos, nagy extrakt tartalmú bora különleges élmény. Illata közepesen intenzív, gazdagon fűszeres, meggyes, kicsit földes, melyben megtalálható egy paprikás-borsos karakter is. Íze telt, gazdagon texturált, érett és magas tannintartalmú. Hordós érlelésből származó pörkölési jegyeket is magán viselő ízgazdag bor, közepes savval. Fűszeres vadételek páratlan kísérője!
Takler Borbirtok, Primarius Syrah, 2018 (Szekszárdi Borvidék, Decs)
Gyönyörű fűszeres komplex bor, amelyet új 500 literes tölgyfahordókban érleltek. A syrah fajta kedvelőinek igazi csemege. Élénk karakterű, sűrűszövésű bor melynek illat és ízvilágát grapefruit és vérnarancs jegyei teszik egyedivé.
Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2017 (Tokaji Borvidék, Tarcal)
Kiváló aszús évjárat, amely hosszú ideig érlelhető, koncentrált aszúk elkészítését tette lehetővé Tokajban. Nagyszerű egyensúly és szép sav jellemző erre a borra is. A Galambos- és a Terézia-dűlők termése, 85% hárslevelű és 15% furmint felhasználásával/házasításával. 207 g/l cukortartalom mellett közel 8 g/l sav. Illatában fás fűszeres jegyek, citrusos gyümölcsökkel egészülnek ki. Ízében fellelhetőek a kandírozott, trópusi gyümölcsök, melyet lecsengésében törökméz és édes mandarin jegyek kísérnek.