Így telik idén a húsvét Debrecenben és Nagyváradon

A húsvét az egyházi ünnepek közül a legrégibb és legjelentősebb keresztény ünnep, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe. Húsvétvasárnap délelőtt világszerte szentmiséket és istentiszteleteket tartanak. Az ételszentelés hagyománya is ehhez a naphoz kötődik. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét, a tojás pedig az újjászületést jelképezi.

A vallási szertartásokon túl, számos népszokás és hagyomány kapcsolódik húsvét ünnepéhez, a legelterjedtebb a locsolkodás és a piros (hímes) tojások ajándékozása, a húsvéti ételek, a sonka, a különféleképpen elkésztett bárány fogyasztása.

A továbbiakban megpróbáljuk összefoglalni, hogyan telik idén a húsvét Debrecen és Nagyvárad térségében.

Magyarországon egyre népszerűbb a húsvéti családi kiruccanás. Ebben az időszakban a szálláshelyek óriási forgalmat bonyolítanak, átlagosan 3-4 fős családok szállnak meg és 60-70 ezer forint szállásdíjat fizetnek. Az üdülőtelepek, szállodák sztárfellépőkkel, gyermekprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal és hagyományos gasztronómiai kínálattal csalogatják a vendégeket. A családi kikapcsolódások legvonzóbb belföldi célpontja Eger, Hajdúszoboszló, Gyula, Budapest, Miskolctapolca, Zalakaros, Szeged, Siófok.

Hajdúszoboszló mindkét város népszerű üdülőhelye

Sokan utaznak külföldre, és úti célként egyre többen választják Erdélyt. Zakopane után Torockó a legnépszerűbb utazási desztináció, de Szováta, Parajd, Gyergyószentmiklós is a top tízbe tartozik.

A határon túli bihari régióban a lakosság nagyobbik része ortodox vallású, az idén ők egy héttel később ünneplik a húsvétot, de Nagyváradon a Húsvéti Vásár már napok óta megnyitotta kapuit, így a város mintegy 23 százalékos magyar lakossága már most érzékeli az ünnepi hangulatot. (A vásárt már bemutattuk,  ITT olvasható.) A magyar lakosság ünnepi szokásai nagyon hasonlóak: a vallási szertartások mellett a családi programoké a főszerep.

Az idén a Nagyváradi Húsvéti Vásár már a város magyar lakosságának is ünnepi hangulatot biztosított

Az utóbbi években, a nagyváradi régióban is kezd elterjedni a húsvéti utazás: a legnépszerűbb a közeli termálvizes Félix-fürdő, vagy a hegyvidéki Biharfüred. De sokan töltik a hosszúhétvégét Hajdúszoboszlón vagy Gyulán is. De a hétfői locsolkodás szinte elmaradhatatlan, amely jó alkalom arra, hogy a család férfi tagjai, beleértve a fiatal fiúkat is, körbelátogassák a rokonságot, barátokat, ahol a locsoló versekért cserébe piros tojást kapnak és, finom falatokkal, főtt sonkával tojással, süteményekkel kínálják meg őket a vendégeket otthon váró nők, leányok.

Nagyvárad főterén felelevenítik a locsolkodási népszokásokat, bár a férfiak ma már csak kölnisüveget használnak

Népszerű a locsolkodás Debrecenben is. Tavaly húsvétkor tízből nyolc kisfiú volt locsolkodni, akik cserébe legtöbbször édességet, hímes tojást és pénzt kaptak a lányoktól. A hölgyek a szép mondókát leggyakrabban hímes tojással és finomságokkal köszönik meg.

És ha már a vendégváró falatoknál tartunk, az idén Magyarországon több mint 6700 tonnányi sonka és egyéb főtt-füstölt hús fogy a húsvéti ünnepi időszakban, amelyek értéke meghaladja a 10 milliárd forintot. A családok átlagosan 2,4 kilogramm hústerméket fogyasztanak a húsvéti ünnepek idején. A GfK adatai szerint a legnagyobb mennyiség, több mint 1600 tonna a parasztsonkából fogy.

Bár egyre több hagyományos magyar füstölt hústermék kapható a nagyváradi boltokban is, a füstölt sonka mellett itt a bárányhúsé a főszerep. Minden család igyekszik beszerezni egy egész vagy legalább egy fél bárányt. Gyakori hogy a cégek, intézmények úgynevezett ?báránypénzt? fizetnek alkalmazottaiknak. A húsvétot megelőző időszakban a nagyváradi piacokon bárányvásár-helyeket rendeznek be, ahol a vásárló, miután kiválasztotta az élő bárányt, levágva, megnyúzva viheti haza, hogy elkészítse belőle a hagyományos báránylevest, töltött bárányt és báránysültet.

Debrecenből is átjárnak vásárolni a nagyváradi húsvéti bárányvásárra

A húsvétkor fogyasztott italok között továbbra is népszerű a házi kisüsti pálinka, a házi bor, akkor is, ha az nem saját készítésű. A vegyes lakosságú településeken hagyomány, az egymás ünnepeinek tisztelete, köszöntése, úgyhogy a határon túli magyarokat egy hét múlva, meglegyinti majd az ortodox-húsvét hangulata is. Debrecenben természetes, hogy a polgármester köszönti a város polgárait, de a többségében ortodox lakosú Nagyváradon gesztusként értékelhető, hogy a polgármester magyarul is köszönti a katolikus húsvétot ünneplő polgárokat.

Papp László Debrecen, és Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármesterének húsvéti üdvözlete

Befejezésül békés, boldog húsvétot kívánunk olvasóinknak szellemi elődünk, az egykori Debreczen-Nagyváradi Értesítő egyik lapszámában megjelent kis húsvéti tárca-részlettel ? az eredeti helyesírást megtartva:

?Milyen boldog idő volt az, mikor még magam is locsolódtam.

Tűzzel, szenvedéllyel.

Legalább az a debreczeni szép asszony tanuságott tehet róla, kit még lány korában ugy meglocsoltam, hogy még ma is a homlokán a helye. Az ördög vigye el az üveg hutát, hol oly sima üveget gyártanak, hogy kicsuszik az ember kezéből s a ?kicsike? homlokához repül.

Igen természetes, hogy erre a jeles husvéti braovourra nem következett sem húsvéti tojás, sem szentelt sonka, sem papramorgó, hanem a ?mama? fizetett ki.

(Debreczen-Nagyváradi Értesítő, 1882. április 9.)