– Már a Kereskedelmi és Iparkamara megalakulásakor, az 1850-es évek elején felmerült az igény Debrecenben agrárszakemberek magas színvonalú képzésére, de ezt a politikai helyzet csak a kiegyezés után tette lehetővé. Akkor Európa keleti felének szinte minden országából érkeztek ide tanulók, ma pedig már a teljes Tisza-ártéri terület egyik oktatói, szellemi, kulturális központja a debreceni agrárkar ? hangsúlyozta a szeptember 5-ei ünnepségen mondott köszöntőjében Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.
Másfél évszázaddal ezelőtt, 1868. október 22-én 41 hallgatóval indult a tanév az Országos Felsőbb Gazdasági Tanintézetben, ahol ? a magyarországi képzőhelyek között egyedüliként ? első pillanattól a magyar volt a tanítás nyelve. Az elmúlt 150 év öröksége mind mai napig meghatározza a debreceni képzést.
– A természettudományos alapokon nyugvó agrár-felsőoktatás garancia volt arra, hogy kis-, közép- és nagybirtokos rendszerben is eredményesen tudtak gazdálkodni az itt végzett szakemberek. Mind a mai napig a természettudományi alapismeretekre, az agrárszaktárgyakra, illetve a jogi, kereskedelmi ismeretekre helyezzük a hangsúlyt, szem előtt tartva azt is, hogy az egyénre szabott oktatásé a jövő. Kiemelt kutatási témáink napjainkban a víz- és energiatakarékos, környezetbarát, nyomonkövethető élelmiszer-előállítás ? emelte ki Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.
A város 150 évvel ezelőtt 400 katasztrális hold termőterülettel járult hozzá az intézmény alapításához, abban az időben a mezőgazdaság Debrecen gazdaságának alapját képezte. A korabeli elveket és törekvéseket ma is követendőnek tartja a városvezetés.
– Az itt felhalmozódott tudás tette lehetővé, hogy az agrárium és a hozzá kapcsolódó iparágak a 90-es évek válságát követően új erőre kapva segítsék a város fejlődését. Emellett példamutató a kar azon tevékenysége is, hogy képes volt a régió meghatározó agrárvállalkozásait összefogni, és erős szövetséget kovácsolni a tudomány, az oktatás és a gazdaság között ? fejtette ki Papp László polgármester.
A jubileumi megemlékezésen részt vett Nagy István agrárminiszter is, aki a magyar mezőgazdaság előtt álló korszakváltásról beszélt a több mint 400 vendégnek. Kiemelte, hogy a jövőt a klímaválság, az élelmiszerek iránti egyre növekvő kereslet, a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás határozza majd meg, amire fel kell készíteni a gazdákat. 2050-re 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség a világon, miközben 30 százalékkal kisebb termőterület és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz áll majd rendelkezésre.
– A kihívásoknak csak a tudomány segítségével leszünk képesek megfelelni, szükség van a tudásalapú mezőgazdaság megteremtése. Ebben a Debreceni Egyetem a sikeres integrációnak köszönhetően az élen jár, a társtudományok bevonásával utat mutat a megoldások kereséséhez. A debreceni agrárképzés felkészült a kihívásokra és számíthat az agrártárca támogatására ? jelentette ki a miniszter.
Az elmúlt 150 év alatt mintegy 15 ezer agrárszakember szerzett diplomát Debrecenben, jelenleg csaknem kétezer a hallgató tanul a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon, közülük több mint százan külföldiek.