Sztárséfek, ínycsiklandozó ételek, minőségi italok fogadták a hétvégén három napon keresztül a több mint kétezer érdeklődőt a 3. Debrecziner Gourmet Fesztiválon! A helyi, minőségi gasztronómia bemutatását magára vállaló fesztivál Debrecen városa támogatásával egyre fontosabb helyet foglal el nemcsak a hajdú-bihari megyeszékhely turisztikai kínálatában, hanem a vidéki gasztronómiai rendezvények között. Ezt az eredményt igazolja, hogy a három napos rendezvény a Stílusos Vidéki Éttermiség támogatását is elnyerte, illetve a rangos szakmai szövetség elnökségének több tagja személyesen is részt vett és felszólalt a programokon, többek között Ruprecht László elnök, Pauli Zoltán, Dudás Szabolcs. A most először meghirdetett közönségdíjat, Rácz Róbert szobrászművész alkotását pedig két fiatal séf nyerte.

Az első rendezvényen, 2016-ban a debreceni páros kolbászt állították a fesztivál középpontjába, tavaly a Hortobágyi Nemzeti Park autentikus ízeire koncentráltak, idén pedig egy különösen izgalmas fűszer és hungarikum, a létavértesi torma volt az ételek kötelező alapanyaga. Ennek a kihívásnak megfelelve ismét beigazolódott, hogy a tormának nemcsak Húsvétkor van helye az asztalokon.
Az összesen 35 kiállító étterem vagy street-food hely rendkívül változatos módon használta fel legalább egy fogásában az alapanyagot, így a látogatók kóstolhattak Mangalica Banh mi-t (Anyukám mondta,Encs), Szénán füstölt wagyu szegyet létai tormás pestóval (Butiq, Debrecen), vagy Fürj pecsenyét, tormával kovászolt kerti zöldségekkel. Ez utóbbi annyira ízlett a közönségnek, hogy a hagyomány teremtő szándékkal útjára indított legjobb kiállító díját rögtön megnyerte a csak erre az alkalomra összeállt két fiatal séf. Tatai Róbert és Szendrei Bence a közelmúltban az egyik országos kereskedelmi televízió főzőműsorában lettek barátok, ahol a Bence harmadik, Robi pedig az első helyet szerezte meg.
A rendezvény mindhárom napján látványos főzőshow-kat és pódiumbeszélgetéseket tartottak. Fellépett többek között Bernáth József a séf, Bogár Márk Sárréti Chilifarm, Fiáth Attila Master of Wine aspiráns, Komoróczki Anna nemzetközi borakadémikus, Lovász Domi a Konyhafőnök 2. évadának győztese, Lőrik Tamás a Törley Pezsgőmanufaktúra termékmenedzsere, Pataky Péter séf, Pauli Zoltán a SVÉT titkára, Rápolthy István, a Tuba Tanya emblematikus vendéglátósa, Ruprecht László a SVÉT elnöke, Szendrei Bence séf, a “100 % hazai” gasztroműsor-vezetője és Tatai Róbert a Séfek séfe győztese.
A Debrecziner Gourmet Fesztivál a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a SVÉT oktatási célkitűzéseit támogatva idén is együttműködött a Debreceni Szakképzési Centrummal. Ebből az alkalomból indították útjára azt az ösztöndíjprogramot is, amelynek keretében egy szakértői zsűri által kiválasztott szakácstanuló egy tanéven keresztül havi 10 ezer forint ösztöndíjat kap, és a jövő évi fesztiválon comis-ként együtt főzhet a sztárséfekkel.
A 3. Debrecziner Gourmet Fesztivál hivatalos fotóriportere Szindbád az utazó volt.